Máig nincs feldolgozva teljesen, hogy mekkora erőkkel, milyen fondorlatos trükkökkel érte el Kádárék megtorló rendszere a nyugati magyar emigráció megosztását, bomlasztását. Az egyik bomlasztó Szabó Miklós kisgazda politikus volt, aki az állambiztonság embereként, Ausztriába átdobva épült be az 56-os emigrációba. Szabó sokáig sikeresen dolgozott, de később jobbnak látták hazahívni. A társait eláruló politikust hősként ünnepelte a Kádár-rendszer, hiszen „leleplezte” az „anyagias”, széthúzó, „fasiszta” emigrációt.

Szabó Miklós legnagyobb bűne az volt, hogy elárulta, hol akart illegálisan visszajönni Magyarországra a forradalom ügyét képviselő Renner Péter a Márciusban Újra Kezdjük (MÚK) ügyében. Renner Pétert Szabó információja alapján elfogták, és kivégezték.

Szabó Miklós sajtótájékoztatót tart a Magyar Újságírók Országos Szövetségében az "imperialisták Magyarország ellen irányuló kémtevékenységéről" /Fotó: MTI

Szabó Miklós sajtótájékoztatót tart a Magyar Újságírók Országos Szövetségében az “imperialisták Magyarország ellen irányuló kémtevékenységéről” /Fotó: MTI

Szabó mindent megmagyarázott magának (könyveket íratott vele a kádári propaganda), így valamelyest érthető, hogy évekkel ezelőtt vállalta a beszélgetést Stefka Istvánnal. „Bevallom őszintén, a Renner Péter halálában nem érzem magam felelősnek. Legalábbis annyira nem, mint őt. Tőlem csak a végső információt kapták meg” – mondta Szabó, de nem csak ez különös, hanem az is, hogy kifejezetten büszkén mesélte, hogyan bomlasztotta – utasításra – az emigrációt.

Lejáratás, könyvvel / Forrás: Moly.hu

Lejáratás, könyvvel / Forrás: Moly.hu

Király Béla: Fantasztikusan nagy kárt okozott

A beszélgetés attól vált még értékesebb kordokumentummá, hogy Stefka István nem csak Szabóval, de az őt az emigránsok közül egyedül kiismerő Király Bélával is elbeszélgetett. Az 56-os szabadságharc emblematikus alakja volt az, aki rájött Szabó titkára. Bár bizonyítéka nem volt, de feltűnt neki a mindenhová befurakodó, mindenhol fellépő, felszólaló Szabó viselkedésének furcsasága. Figyelmeztette ismerőseit, hogy vigyázzanak vele.

„Fantasztikusan nagy kárt okozott az emigrációban. Az első pillanattól mindig ott volt, mindig tudta, hol történik valami. A szervezésnek minden fontos pontján ott volt. Az az igazán érdekes, hogy hogyan sikerült mindenkinek a bizalmát megnyernie” – mondta Király Béla, és valóban az ebben a történetben a zavarba ejtő, hogy Szabó Miklósnak szinte a teljes emigrációt sikerült megvezetnie, és kijátszania.

Szabó árulásáról Ábrahám Dezső, és az emigráns politikus ausztriai sofőrje, a MÚK központi alakja, Bánkúty Géza is mesélt.