Legendás harcosok, ötvenhatosok voltak a Pongrátz testvérek. A hat fiútestvér közül mindenki kivette a részét a szabadságharcból. A fivérek közül Pongrátz Gergely 2005-ben, Ödön bátyja 2009-ben hunyt el, de a hangfelvételnek köszönhetően most is velünk vannak. Stefka István egyszerre beszélgetett el velük.

„Nem engedem eladni a forradalmat – mondta Pongrátz Gergely a sajnos azóta is tartó kisajátítási, ideológiai harcról. – Nem csak Nagy Imre és Maléter Pál nevéhez fűződik a forradalom, nem néhány huligán lövöldözött. Mert ezt így akarják beállítani, és sok esetben sikerrel”.

„Összesen hatan harcoltunk, de nem voltunk mindig együtt, mert egy fiúnak mindig édesanyánkra és kishúgunkra kellett vigyázni – tette hozzá Pongrátz Ödön. – Én voltam a legidősebb, két évig már voltam katona a háborúban, 1945. október 21-én szereltem le. Ernő a Hunyadi-páncélosoknál szolgált Tordánál, a nagy harcokban. Velünk volt a Corvin közben Bandi, apánk így nevezte, eredeti neve egyébként Kristóf. Bandi hentes- és mészárosként az élelem és a fegyver beszerzéséért volt felelős. Gergely lett a corvinisták főparancsnoka, és aztán csatlakozott hozzánk Andris is. Bálint testvérünk volt az, aki legtöbbet vigyázott édesanyánkra, de többször részt vett a harcokban.”

Pongrátz Gergely telefonál a Corvin-közben / Fotó: MTI

Pongrátz Gergely telefonál a Corvin-közben / Fotó: MTI