Politikai lejáratásra használták azokat az iratokat, amelyek Pokorni János beszervezéséről tanúskodtak. A gyanúsan jól időzített üggyel a börtönben beszervezett férfi fiát, Pokorni Zoltán politikust akarták tönkretenni. Pokorni János titkát csak a gyóntatójának mesélte el, levegőben lógó börtönbüntetésének rémképével zsarolták, szervezték be.

Stefka István: Amikor a fia, Pokorni Zoltán haladt előre a politikai ranglétrán, és a Fidesz egyik első számú politikusa lett, nem gondolt arra, hogy ez a titok egyszer kiderül?

Pokorni János: Megfordult a fejemben, hogy beszélek a fiammal, de mindig kérdésként merült fel, vajon jót teszek-e. A dilemmát megosztottam a gyóntatómmal, s végül abban maradtunk, hogy egyszerűbb hallgatni. Ezek a dolgok nem kaptak akkora nyilvánosságot, mint Kelet-Németországban vagy Csehországban.

Nálunk a közvélemény inkább az elkenésre szavazott.

Cikk a Népszavában / Forrás: Arcanum.hu

Cikk a Népszavában / Forrás: Arcanum.hu

A Meruk-féle gyanúsítást látta az egyik fővárosi televíziós csatornán?

Nem. Erről úgy szereztem tudomást, hogy másnap délelőtt a munkahelyemen a fiam felhívott azzal, hogy a Népszabadságban megjelent egy közlemény, és ő úgy érzi a “P. J”. és a “12 év” alapján, hogy az róla, illetve rólam szól. Kérdezte, hogy én vagyok-e az? Az életben vannak olyan pillanatok, amikor roppant rövid idő alatt nagyon sok minden lezajlik az emberben. Egy óriási megkönnyebbülés volt az a tizedmásodperc, amíg válaszoltam neki, igennel. Akkor én úgy éreztem, hogy végre túl vagyok ezen.

A fia haragudott? Úgy érezte, hogy a politikai karrierje tönkremehet?

Nem haragudott. Megértette a korszakot és benne az én helyzetemet. Érdekes, a következő napokban több mint százan írtak, telefonáltak, barátok, ismerősök, ismeretlenek, hogy megértenek, együttéreznek velem. Erre az időszakra esett Esterházy Péter könyvének megjelenése is, ami még jobban a figyelem középpontjába helyezte ezt az egész ügyet.

Amikor látta a televízióban a fia megrendítő önvallomását az édesapjáról, tehát Önről, a családjáról, a lelkiismeretről, politikai hitvallásáról, akkor mire gondolt?

Nagyon sajnáltam, hogy ilyen helyzetbe került, de bizonyos értelemben büszke voltam rá.

Pokorni lemondott / Forrás: Arcanum.hu

Pokorni lemondott / Forrás: Arcanum.hu

Felelősnek tartja magát, hogy ez történt?

Történhetett volna másképpen is. Akkor lehet, hogy most nem beszélgetünk. Számtalan kihallgatást végigéltem, amelyek fél napig is eltartottak. Azok emléke nyomasztó.

Amikor az embert nem hagyják aludni, amikor minden arra irányul, hogy megtörjék, lehetetlenné tegyék, hogy ne tudjon úgy beszélni, ahogyan szeretne, hanem az ő szájuk íze szerint cselekedjék. Ennek ellenére mégis alá kell írni majd azt a vallomást a kihallgatása után.

Nagyon valószínű, hogy ezek az emlékek mind visszajöttek, akkor, 1961-ben.

Akkor szervezték be?

Igen. Volt egy kollégám, Petruska Dezső, aki egészen nyíltan, nagy hanggal szidta a kommunistákat. Ez valakiknek feltűnt, s erre az ügyre lecsaptak. Akik ezen az osztályon dolgoztak, azokat kihallgatták. Természetesen tagadni nem volt értelme, mert a rendszer gyalázását nyilvánosan tette. Különösebb baj nem lett, mert a kollégám feleségének a testvére magas rangú rendőrtiszt volt, akinek valószínűleg sikerült bizonyítania, hogy a sógora nehezen kezelhető ember, és három nap múlva elengedték. Ezt követően kezdődött meg az én gyúrásom. Papíron még mindig tizenkét évre voltam elítélve.

„Egyházi szervezkedés” miatt.

Igen. Szervezkedésünk célja az volt, hogy jövendő családjainkat felkészítsük a keresztény, vallásos életmódra és egymást segítő közösséget hozzunk létre.

Hogyan lett ebből a demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés és hűtlenség?

Közvetlen módon sohasem irányult a fennálló államrend ellen, de természeténél fogva mégis szemben állt a kommunista diktatúra törekvéseivel, így a létével vált ellenségessé.

Sándor István - fotó a Boldoggá avatásról / Forrás: Krakko2016.hu

Sándor István – fotó a Boldoggá avatásról / Forrás: Krakko2016.hu

Végül a katonai felső bíróság szigorúan titkos, másodfokú zárt tárgyalása után 1953. június 8-án kivégezték Zana Albert, Farkas Ferenc ávósokat és Sándor István szalézi szerzetest. Dániel Tibor szalézi kispap a verések következtében később meghalt, a többi vádlottat sokévnyi börtönbüntetéssel sújtották. Ön tizenkét évet kapott. Mikor szabadult?

Négy év, két hónap és négy nap börtön után, 1956. október 28-án. Márianosztráról az úgynevezett “szobi fegyveres ellenforradalmárok” szabadítottak ki. Az onnan távozók zöme politikai szerepvállalásért elítélt volt.

A forradalom leverése után békén hagyták?

1958 júliusáig lebegtettek. Negyedévenként kaptam egy-egy értesítést a Legfőbb Ügyészségtől, hogy ideiglenes jelleggel felfüggesztik a büntetésemet, ekkor és ekkor jelentkeznem kell.

És akkor 1961-ben elkezdték gyúrni. Ezt hogy kell elképzelni?

Egy magasrangú rendőrtiszt négy-öt órán keresztül gyúrt, majd a végén lényegében azt mondta: vagy kitörjük a nyakát, vagy a rendelkezésünkre áll. Egy papírt írattak velem alá, amelyben az állt, hogy bárkinek, bármit elmondok erről, meg a sorra kerülő dolgokról, akkor hadbíróság elé állítanak.

Tudja azt, hogy amit elmondott, azzal valakiknek ártott?

Egészen biztos vagyok abban, hogy nem. Azt a leghatározottabban állítom, hogy személy szerint senkinek nem okoztam kárt. Természetesen megkövetek minden érintettet, és bocsánatot kérek.

Pokorni János / Forrás: Youtube.com

Pokorni János / Forrás: Youtube.com

Miről kellett jelenteni? A munkahelyi légkörről?

Jellemző módon az érdekelte őket, hogy azok az emberek, akik a baráti körömhöz tartoztak a papi perek kapcsán, milyen gondolkodásúak, milyen témák érdeklik őket. Bennem is volt némi ravaszság. Évtizedeken keresztül gyűjtögettem az Új Ember újságot. Egyszerűen azt csináltam, hogy elővettem egy öt évvel azelőtti számot, és kikerestem egy olyan témát, ami esetleg érdekes lehet, s azt előadtam. Az Új Ember soha olyan témát nem feszegetett, amit ne lehetett volna elmondani vagy leírni.

Voltak olyan ismerősei, barátai, akik tudtak arról, hogy be van szervezve?

Ezt soha senkinek nem mertem elmondani.

A feleségének sem?

Soha senkinek. Egyetlen ember tudhatta, a gyóntatóm. Én sem zárhattam magamba mindent. A bűnt meg kellett gyónnom.

A szerkesztő megjegyzése:

Pokorni János ügyét azután hozták nyilvánosságra, hogy fia, az akkor ellenzékben politizáló Pokorni Zoltán Medgyessy Péter miniszterelnök távozását kérte, annak állambiztonsági múltja miatt. (Az MSZP-s politikus szt-tisztként szolgált). Bálint László volt állambiztonsági tiszt, jelenlegi kutató tanulmánya szerint Pokorni édesapjának dossziéja bosszúból, “belülről” került elő, vagyis egyszerűen elővették a megfelelő fiókból.