Pákh Tibor legenda. Ez nem túlzás. Ő volt az, aki a hetvenes, nyolcvanas években sem engedett ’56-ból. Ő volt, akit először halálra ítéltek, aztán tizenöt évet kapott. Ő volt, akit elektrosokkal kezeltek, így próbálták meg elérni, hogy megbomoljon a forradalmár-jogász elméje. És ő volt az, akit a fiatal rendszerváltók Krassó György mellett igazi példaképként tiszteltek.

Kokárdát hordott – megverték. Tüntetni készült – elrabolták a rendőrök, majd kitették egy erdőben. Pákh Tibor tényleg nem engedett ’56-ból. (A rendszerváltás legendás alakja, Krassó György a nyolcvanas években a társaival meglátogatta a kórházban, ahol éppen kényszergyógykezelték az idős jogászt. Az esetről a Szabad Európa Rádió és a Beszélő is beszámolt – bővebben itt).

„Folyamatosan zaklattak, egyik sötét zárkából kerültem a másik elkülönítőbe. (…) Öt éven keresztül inzulinsokkal, elektrosokkal és a központi idegrendszerre ható nyugtató gyógyszerekkel kínoztak. Volt úgy, hogy három injekciót kaptam és utána sokkoltak. Az Úristen különös kegyelméből életben maradtam” – mondta Stefka Istvánnak az interjúban.

Pákh Tibor az 1988-as márciusi tüntetésen (mikrofonnal) / Fotó: MTI

Pákh Tibor az 1988-as márciusi tüntetésen (mikrofonnal) / Fotó: MTI