Kopácsi Sándor az 1956-os forradalom idején Budapest Rendőrfőkapitánya, a Nemzetőrség helyettes főparancsnoka, Király Béla helyettese volt. A rendőrtisztnek volt bátorsága emberként viselkedni akkor, amikor kellett. Hiába kapott parancsot, nem lőtt a forradalmi tömegbe, inkább a szabadságharcosok mellé állította a rendőrséget.

Kopácsi Sándor sem a forradalom és szabadságharc alatt, sem később nem árulta el ’56 eszméjét, nem véletlenül akarta kivégeztetni a KGB-vezér Szerov. Budapest egykori Rendőrfőkapitánya, a Nemzetőrség helyettes főparancsnoka végül hat és fél évet ült börtönben, Kanadában halt meg 2001-ben.

„November negyedike után már nem láttuk értelmét a harcnak. Tudtuk, hogy a szovjet támadásnak értelmetlen lett volna ellenállni” – mondta az invázióról. Stefka Istvánnak arról is beszélt, hogy bár Kádárék miniszteri kinevezéssel akarták megvenni, erre is nemet mondott. „A lelkiismeretem, jellemem nem engedte volna, hogy a forradalom után – esetleg mint belügyminiszter – én hajtsam végre azt a sok aljas gyilkosságot, törvénytelenséget, ami megtörtént” – vallotta.

Kopácsi Sándor / Fotó: 7torony.hu

Kopácsi Sándor / Fotó: 7torony.hu