Sohasem értette meg, hogyan bódította el így Magyarországot a Kádár-rezsim. Ötvenhatban éppen a tisztaságát szerette – Király Béla szavai ma is megszívelendők.

A kilencvenhét éves korában, 2009-ben elhunyt dr. Király Béla kétségtelenül az ’56-os forradalom és szabadságharc egyik legemblematikusabb szereplője volt. Nem véletlenül tartott tőle a Kádár-rendszer, amely a megtorlás, majd gulyáskommunizmus korszakában minden eszközzel megpróbálta lejáratni őt. Király Béla a Nemzetőrség főparancsnokaként, Budapest katonai parancsnokaként rengeteget tett a forradalom sikeréért, majd az Egyesült Államokban küzdött azért, hogy ’56 szellemisége ne merüljön feledése. Stefka István még a kétezres évek elején készített vele interjúkat.

„Számomra egészen hihetetlen, hogy a Kádár-rezsim ennyire el tudta bódítani az embereket. Hogy így elcsábította a magyarokat, ez számomra majdnem, hogy érthetetlen” – mondta az ’56-ot követő korszakról. Magáról a forradalomról pedig így beszélt: „’56 olyan volt mint ’48.

Tiszta. Nem kérdeztük, hogy „honnan jössz öcsém?”.

Én úgy éltem, hogy sohasem tettem egy milliméter lépést sem a forradalom eszméjétől.”

Király Béla Nagy Imréék újratemetésén / Fotó: MTI

Király Béla Nagy Imréék újratemetésén / Fotó: MTI