„Agyonvertem volna, ha tudom, hogy hírszerző” – mondta őszintén Bánkúty Géza, Szabó Miklós kisgazda-ügynök korábbi emigráns-társa, sofőrje arról, mit tett volna, ha már Ausztriában kiderül Szabó kettős “játéka”. Bár első hallásra furcsa, Bánkúty úgy érzi, Szabó végig magyarként, meggyőződésből cselekedett, amikor a nyugati emigrációt bomlasztotta (Stefka Istvánnak adott interjújában Szabó is erről beszélt).

Stefka István: Hogyan került kapcsolatba Szabó Miklóssal?

Bánkúty Géza: Amikor Bécsbe kiérkeztem dr. Sáhy Zoltán orvos vitt el hozzá. Szabó középpontja volt az emigrációnak, köré gyülekeztek a magyar emigráció politikusai, Kéthly Annától Kiss Sándoron át Nagy Ferencig. Így kerültem be én is ebbe a társaságba. Szabó Miklóson keresztül lehetett anyagi támogatást kapni és befolyása volt az emigrációra.

Hogyan lett a sofõrje?

Egy szál ruhában kerültem ki, örültem, hogy kimentettem a bőrömet. Pénzem nem volt, nem akartam tovább maradni a lágerban, többen kiköltöztünk onnan. Szabó Miklós ezt látta, egyedül lakott és felajánlotta nekem, hogy lakjak nála. Természetesen azzal a feltétellel, hogy vezetném a kocsiját és elvinném különböző helyekre. Ez nemcsak sofőri, hanem egy kicsit testőri feladat is volt. Féltettük Szabó Miklóst.

Mitől?

Attól, hogy Magyarországról kijönnek az ÁVO emberei és elrabolják vagy agyonütik. Kitüntetésnek vettem, hogy sofőrje lehetek, vigyázhatok rá. Hihetetlenül értelmes, ragyogó ember benyomását keltette. Rengeteget segített a magyar menekülteken. Nem ismerek olyan embert, aki annyit tett a pénz nélkül érkezett magyarokért, mint ő.

Amíg ezeket a jó cselekedeteket végezte, közben jelentett haza. Könyvében leírta, hogy Renner Péter forradalmár hazaérkezését is jelezte. Elfogták, ki is végezték.

Renner Péter az én összekötőm volt. Rajta keresztül kaptuk a fegyvereket Nyugatról. Péter a puskákat, pisztolyokat a Fertő tavon át csempészte. Mint a Márciusban Újra Kezdjük (MÚK) vezetője, én voltam a magyarországi kapcsolata. Egyébként Bajusz, azaz Pongrátz Gergely szervezte kintről ezt a kapcsolatot. Rennert jól ismerte, mivel ő volt a Corvin köz elhárító részlegének a parancsnoka. Mindenesetre 1957. januárban kaptam a Markó utcából egy papíron üzenetet Rennertől a következő szöveggel: tisztasági csomagot kérek! Abban a pillanatban tudtam, hogy Renner lebukott. Néhány perc múlva az otthonomat elhagytam. A Várban bujkáltam. 1957. március elején Ausztriába szöktem.

Renner Péter a Népszabadság szerint Király Béla "amerikai kémje" volt / Forrás: Népszabadág, Arcanum.hu

Renner Péter a Népszabadság szerint Király Béla “amerikai kémje” volt / Forrás: Népszabadág, Arcanum.hu

Most mit gondol Szabó Miklósról?

Végig úgy éreztem, hogy szívében megmaradt magyarnak, hiszen segített a menekülteknek. Amikor eltűnt, akkor Ábrahámmal, Juhász Pistával együtt mentünk fel a lakására. Hagyott egy kis papírt, amiben körülbelül a következőket írta: „…ne haragudjatok, nem szóltam nektek, hogy kinek dolgozok, mert nem engedtétek volna meg, megakadályoztátok volna azt, amit csinálok. Hiszek abban, hogy amit teszek, azt a magyar népért teszem, mert nincs más választásom, nincs más választás, csak ez az út, a megbékélés. Ezért mentem haza…”.

Ekkor tudta meg, hogy ügynök volt?

Ekkor, de még ezután sem tudtam elhinni. Akkor hittem el, amikor a könyvét olvastam, amelyben saját maga leírta, hogy megbízással jött Ausztriába.

Tudott arról, hogy Szabó Miklós el akarta vinni határnézésre Varga Bélát, a Nemzetgyűlés volt elnökét? Esetleg azzal a szándékkal, hogy átviszi?

Nagyon sok emigránst elvitt a határ mellé, megmutatni a vasfüggönyt. Ez egy politikai menekültnek óriási élmény volt: átnézhetett a hazájába, ha haza nem is mehetett. Ezeknek a látogatásoknak lélektani hatása volt. Mindenesetre Szabó Miklós beépítettként jobb színész volt, mint Páger Antal. Sejtésünk nem volt, mik a szándékai.

Ha megtudta volna, hogy Szabó Miklós hírszerzõ, mit csinált volna?

Akkor agyonvertem volna. S ő nagyon jól tudta ezt.

Az élet ment tovább... 1956, Astoria / Fotó: dr. Csorba Emánuel, forrás: Csorba Ferenc/Facebook

Az élet ment tovább… 1956, Astoria /
Fotó: dr. Csorba Emánuel, forrás: Csorba Ferenc/Facebook